fbpx

NEWS:

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

spadz iglasta

Zdjęcie: Wydawnictwo Pasieka.

To bardzo aromatyczne, pyszne miody. Powstają ze spadzi, czyli nadmiaru wody, minera­łów, olejków itd. wydalanych przez mszy­ce podczas pożywiania się sokiem roślin. Pszczoły zbierają krople i przerabiają na miód. Dzięki temu zapach patoki* jest lekko korzenny, chociaż zależy też od gatunku drzewa, na jakim żerowały mszyce. Również barwa różni się w zależności od źródła zebrania spadzi: jest ciemnozielona ze świerka, złocista z jodły. A gdy miód skrystalizuje, to zazwyczaj staje się ciemnobrązowy. W smaku miody spadziowe ze spadzi iglastej są mniej słodkie niż nektarowe, mają żywiczny posmaczek, a bywa, że są gorzkawe lub kwaśne.

Jego właściwości prozdrowotne zależą od gatunku drzew, z których zo­stała zebrana spadź.

Czytaj także: Jak jeść miód?

Oprócz biopierwiastków, białek, amino­kwasów, enzymów i niewielkich ilości witamin miody spadziowe mają inne charakterystyczne składniki dla pąków i igliwia m.in. żywice, olejki eteryczne, garbniki, alkaloidy, antocyjany czy też substancje antybiotyczne. Składniki te nadają miodom swoisty smak, aromat i właściwości lecznicze. Pomaga przy schorzeniach dróg oddechowych, prze­wodu pokarmowego, układu krwiono­śnego i moczowego, oraz choróbach skóry. Ma także działanie antybiotyczne, regeneracyjne oraz bakteriobójcze.

Ta odmiana miodu postrzegana jest jako jedna z najwartościowszych pod wzglę­dem dietetycznym i handlowym.

*Patoka to nazwa płynnego miodu. Płynny miód, który skrystalizował ("stwardniał") to krupiec. Krupiec jest tak samo wartościowy jak patoka - czytaj o tym tutaj.

Kupiłeś pyszny miód spadziowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodSpadziowy


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Mead Madness Cup 2021 Zdjęcie: Mead Madness Cup. Polska, która w...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 26-11-2021

Znaczenie pasów kwietnych w rolnictwie – konferencja Zdjęcie: Freepik. Siew pasów...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 25-11-2021

Baszkirski miód Zdjęcie: freepik. Miód Baszkirów jest jednym z najdroższych na...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Lepiej być pszczelarzem niż inżynierem? Zdjęcie: Instagram.  Tak przynajmniej twierdzi Asli...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Pszczoły z dystansem Zdjęcie: Freepik. Po niemal dwóch latach pandemii ludzie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Jak pszczoła z popiołów! Zdjęcie: Freepik. Musieliśmy sprawdzić, czy dzisiaj nie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Inwazyjne pszczoły Zdjęcie: Freepik. Podczas gdy w Polsce promuje się inwazyjne...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Przewrócone ule na Uniwersytecie Gdańskim Zdjęcie: Uniwersytet Gdański. Komuś przeszkadzały ule...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

O pszczołach w Ustroniu Morskim Autor: Andrzej Stasiukiewicz. W ogrodzie Gminnego Ośrodka...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-11-2021