fbpx

NEWS:

Pożytki wczesnoletnie
- rośliny kwitnące w V-VI

ROŚLINY JEDNOROCZNE DZIKO ROSNĄCE

Gorczyca polna (= ognicha)Sinapis arvensis L.

Rodzina: Brassicaceae – kapustowate

tab_wystepowanieWystępowanie:

pola uprawne, siedliska ruderalne

tab_stanowiskoStanowisko:

słoneczne

tab_glebaGleba:

żyzna

tab_termin-kwitnieniaTermin kwitnienia:

V-VII

tab_dlugosc-kwitnieniaDługość kwitnienia:

3-4 tyg.

tab_rozmnazanieRozmnażanie:

siew nasion

tab_wydajnosc-miodowaWydajność miodowa:

70-100 kg/ha

tab_wydajnosc-pylkowaWydajność pyłkowa:

35-100 kg/ha

tab_kolor-obnozyKolor obnóży:

szarożółty

gorczyca_polna_(10)
Gorczyca polna, ognicha
Sinapis arvensis L.
[DE] Der Acker-Senf, falscher Hederich, Ackerkohl
[EN] charlock mustard, field mustard, wild mustard

Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych chwastów segetalnych (rosnących na polach) na całym świecie. Najczęściej występuje w uprawach roślin okopowych i zbożowych, a także w miejscach ruderalnych.

Cechuje się bardzo szybkim tempem wzrostu oraz wytwarza długi, wrzecionowaty korzeń. Łodyga ognichy jest wzniesiona, owłosiona do kwiatostanu, wyżej naga, dorastająca do 60 cm wysokości.

gorczyca_polna_(4)Gorczyca polna. Fot. Aneta Sulborska

W dolnej części łodygi, osadzone są lirowate liście na ogonkach, w górnej – siedzące, podługowate, brzegiem ząbkowane. Złocistożółte kwiaty zebrane są w groniasty kwiatostan.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Wydajność pyłkowa wynosi około 35 kg/ha a niektórzy twierdzą, że nawet 100 kg z 1 ha.

Ognicha preferuje żyzne, zasobne w węglan wapnia gleby oraz ciepłe, słoneczne stanowiska. Rozmnaża się z nasion. Siewki są wrażliwe na niskie temperatury i dlatego rośliny występują głównie w uprawach jarych.


Mak polny – Papaver rhoeas L.

Rodzina: Papaveraceae – makowate

tab_stanowiskoStanowisko:

ugory, miejsca ruderalne, miedze, pola uprawne

tab_glebaGleba:

cięższa, żyzna, zasobna w azot

tab_termin-kwitnieniaTermin kwitnienia:

V-VIII

tab_dlugosc-kwitnieniaDługość kwitnienia:

~2 tyg.

tab_rozmnazanieRozmnażanie:

siew nasion

tab_wydajnosc-miodowaWydajność miodowa:

brak produkcji nektaru

tab_wydajnosc-pylkowaWydajność pyłkowa:

22 mg/kwiat

tab_kolor-obnozyKolor obnóży:

zielonkawoszary

mak_polny_(1)
Mak polny
Papaver rhoeas L.
[DE] Der Klatschmohn
[EN] common poppy

Jest gatunkiem jednorocznym lub dwuletnim. Najczęściej zachwaszcza uprawy roślin użytkowych, występuje także na miedzach, ugorach i w miejscach ruderalnych. Wykształca prostą lub słabo rozgałęzioną, sinawozieloną łodygę pokrytą odstającymi włoskami.

Łodyga osiąga 20-70 cm wysokości i zawiera biały, trujący sok mleczny. Być może od niego wywodzi się łacińska nazwa papaver, którą tłumaczy się jako zgubny sok lub puchnąć. Liście wyrastające w dolnej części łodygi mają krótkie ogonki, liście łodygowe są ich pozbawione.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Płatkami barwiono wino i herbatę, a pąki kwiatowe spożywano. W Egipcie kwiatami przystrajano grobowce, być może dlatego, iż są symbolem zmartwychwstania. Nasiona o orzechowym smaku można wykorzystać do wypieku ciast (makowce) oraz tłoczyć z nich olej. Liście służą do sporządzania sałatek i zup, mogą być także dodatkiem do pizzy lub pierogów.

Kwiaty maku są chętnie odwiedzane przez pszczoły, mimo że dostarczają tylko pyłku. Owady korzystają z niego w godzinach rannych od 5:30 do 10:00. Jeden kwiat produkuje około 22 mg pyłku zawierającego 49% białka i 2% tłuszczy.

Roślina preferuje gleby cięższe i żyzne, zasobne w azot. Wymaga suchych i słonecznych stanowisk. Rozmnaża się z nasion, które kiełkują nawet w niskiej temperaturze.

mak_polny_(3)
Mak polny. Fot. Aneta Sulborska

Rzodkiew świrzepa (= łopucha)Raphanus raphanistrum L.

Rodzina: Brassicaceae – kapustowate

tab_wystepowanieWystępowanie:

pola uprawne, nieużytki, przydroża, ugory, miejsca ruderalne

tab_stanowiskoStanowisko:

słoneczne

tab_glebaGleba:

piaszczyste, gliniaste, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym

tab_termin-kwitnieniaTermin kwitnienia:

V-VII (IX)

tab_dlugosc-kwitnieniaDługość kwitnienia:

3-4 tyg.

tab_rozmnazanieRozmnażanie:

siew nasion

tab_wydajnosc-miodowaWydajność miodowa:

50 kg/ha

tab_wydajnosc-pylkowaWydajność pyłkowa:

40-90 kg/ha

tab_kolor-obnozyKolor obnóży:

żółty

rzodkiew_swirzepa_(3)
Rzodkiew świrzepa, łopucha
Raphanus raphanistrum L.
[DE] Der Acker-Rettich
[EN] wild radish, white charlock, jointed charlock

Jest pospolitym chwastem ruderalnym i segetalnym (polnym), zwłaszcza w uprawach zbożowych i okopowych, rozpowszechnionym w całej Europie, Ameryce Północnej i na Syberii. Masowe wystąpienie łopuchy obserwuje się na glebach lekko kwaśnych i obojętnych.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Pszczoły zbierają z kwiatów rzodkwi świrzepy nektar i pyłek, z którego formują na ogół duże, żółte obnóża. Wydajność pyłkowa waha się od 40 do 90 kg/ha. Jeden kwiat produkuje 1,8-2,3 mg nektaru o średniej zawartości cukrów 50%. Wydajność miodowa wynosi około 50 kg/ha.

rzodkiew_swirzepa_(1)Rzodkiew świrzepa. Fot. Aneta Sulborska

Miód z łopuchy cechuje się łagodnym smakiem i złocistożółtym kolorem oraz szybko krystalizuje.

Rośliny preferują słoneczne stanowiska oraz piaszczyste lub gliniaste podłoża. Rozmnażają się z siewu. Bezpośrednio po dojrzeniu nasiona kiełkują słabo i dopiero dłuższe leżenie w glebie (powodujące uszkadzanie łupiny nasiennej) zapewnia im dobre wschody.

rzodkiew_swirzepa_(4)
Rzodkiew świrzepa. Fot. Aneta Sulborska

 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Rośliny pożytkowe


Rośliny pożytkowe