fbpx

NEWS:

MIT: Używanie metalowych łyżek do miodu jest niebezpieczne

Miód ma odczyn kwaśny (pH od 3,1 do 6,1) ze względy na obecność kwasów organicznych. Ponieważ kwasy mogą powodować korozję metali, istnieje obawa, że miód także może ją wywoływać. Tak jest w rzeczywistości – pozostawienie na długi czas metalowej łyżki w miodzie spowoduje, że nabierze on metalicznego posmaku. Podobnie przechowywanie miodu w metalowych pojemnikach doprowadzi do zmiany smaku tego produktu.

pasieka24.pl - Pszczelarskie fakty i mity
fot. Steve Buissinne, Pixabay

Natomiast krótkotrwały kontakt, np. w celu nabrania miodu ze słoika, nie spowoduje korozji łyżki. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie stali kwasoodpornej. Z niej powstają sprzęty wykorzystywane na co dzień przez pszczelarza, które mają długotrwały kontakt z miodem (odstojniki, wirówki do miodu).

Dr Agata Nicewicz
mgr Łukasz Nicewicz
Wydział Nauk Przyrodniczych
Uniwersytet Śląski w Katowicach


 Wydanie tradycyjneZamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Pszczelarskie fakty i mity


Pszczelarskie fakty i mity