fbpx

NEWS:


Ciasto miodowe z jabłkami i cynamonem

Składniki:

4 jaja
1 szklanka cukru
5 łyżek miodu
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
4 duże jabłka
Sposób przygotowania:

Całe jaja ubić z cukrem, dodać połowę mąki. Następnie wlać olej, wsypać resztę mąki, sodę i cynamon. Na końcu dodać miód i jabłka krojone w kostkę. Wymieszać i wylać na posmarowaną tłuszczem brytfankę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Przez 0,5 godziny nie otwierać pieca.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.





Nalewka kawowo-miodowa

Składniki:

0,5 l miodu lipowego
1 litr spirytusu
0,25 l rumu 40%
0,25 l wody
4 łyżeczki drobno zmielonej kawy naturalnej (+ szklanka wody)

Sposób przygotowania:

Przegotowaną letnią wodę połączyć z miodem. Kawę zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie a następnie przecedzić przez sitko.
Do wody z miodem wlać spirytus, rum i ostudzoną kawę. Wymieszać i rozlać do butelek. Pozostawić na minimum 3 tygodnie. Następnie przelać nalewkę filtrując ją przez filtry do ekspresu do kawy i znów odstawić na kolejne 3 tygodnie.


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"