fbpx

NEWS:

Szaszłyk z grilla

Składniki na szaszłyki:

fot. © Teresa Kobiałka
•    0,5 kg boczku wędzonego
•    0,5 kg mięsa wieprzowego
•    8 małych cebul (w tym 4 czerwone)

Składniki na sos do szaszłyków:
•    0,25 szkl. oliwy z oliwek lub oleju
•    3 łyżeczki musztardy
•    1 łyżka miodu
•    przyprawa do grilla

Mięso wieprzowe pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju z odrobiną soli i ostudzić. Boczek pokroić na grubsze plastry, cebulę w talarki. Następnie nabijać składniki na patyczki do szaszłyków na przemian (mięso – cebula – boczek – cebula – mięso itd.).

Składniki na sos połączyć i polać nim szaszłyki. Danie wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed pieczeniem posypać przyprawą do grilla.


Lody śmietankowo-miodowe


fot. Teresa Kobiałka
Składniki:
•    200 ml mleka (najlepiej 3,2% tł.)
•    1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub 200 ml śmietany kremówki
•    3 duże łyżki miodu (np. spadziowego)

Śmietanę ubić na puszystą masę, następnie dodać miód i wstawić do zamrażalnika. Lody są gotowe do spożycia po około 4 godzinach. Przepis można dowolnie modyfikować, np. dodać kakao, kawę lub zmiksowane owoce.


oprac. Teresa Kobiałka


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"