fbpx

NEWS:

Wartościowe matki rojowe

fot.© Milan Motyka
fot.© Milan Motyka

Dziś mamy możliwość zakupu i sprowadzenia matek pszczelich o dobrych walorach użytkowych, które w dużej mierze ułatwiają pracę w pasiece. Pszczelarze hodują matki na własne potrzeby pochodzące od matek reprodukcyjnych, wyselekcjonowanych, a często sprowadzanych z odległych miejsc na naszym globie.

Każdy pszczelarz dbający o swoje pszczoły dąży do polepszania pogłowia pszczół i co roku przeprowadza wymianę matek na młode, „lepsze”, ze znanego źródła i od dobrego hodowcy.

Czasami zdarza się, że w rodzinach po dobrych matkach ze znanego pochodzenia pszczoły budują mateczniki rojowe, które pszczelarz usuwa.

Jest to marnotrawstwo w pasiece, dlatego że matki te mogą być wykorzystane w bardzo dobry sposób. Zdarza się przecież tak, że rodzina wpadła w nastrój rojowy z naszej winy, przez zbyt wolne poszerzanie gniazd lub kilkudniowe opady, kiedy rodzina osiągnęła szczyt swoich możliwości rozwoju i nagromadziła dużą liczbę młodych pszczół.

Często pszczelarze narzekają na hodowców, że produkują matki na ilość a nie na jakość. Natomiast matki rojowe są najwyższej jakości, ale musimy zwrócić szczególną uwagę na przyczynę nastroju rojowego: czy sami ją wywołaliśmy przez naszą opieszałość w poszerzaniu gniazd, czy też jest to wina pszczół. Jeżeli pszczoły są średniej siły a zabiegi wykonywaliśmy terminowo, to powinniśmy wymienić matkę i nie powielać cechy rojowliwości pszczół.

fot.© Milan Motyka
fot.© Milan Motyka

Jak wiadomo, nastrój rojowy pojawia się wówczas, gdy rodzina pszczela osiąga biologiczną dojrzałość do podziału, czyli wydania roju a nawet kilku.

O ile rójka jest zjawiskiem niepożądanym i znane są różne sposoby rozmnażania rodzin pszczelich, które nie uszczuplą zbiorów miodu, to matki rojowe mogą być bardzo wartościowe w pasiece.

Wielu pszczelarzy traktuje matki pochodzące z mateczników rojowych za niewartościowe, gdyż córki po takiej matce będą się roić i są agresywne.

Nie jestem w stanie zaprzeczyć, że często tak bywa, gdy pszczoły są skłonne do rójki i niewiele trzeba, aby się wyroiły, ale gdy rodzina jest łagodna a przyczyna wywołania nastroju jest nam znana oraz zauważymy niewielką liczbę mateczników rojowych, to śmiem twierdzić, że matka pochodząca z tej rodziny nie powieli cechy rojliwości.

W rodzinach skłonnych do rójki można zauważyć dużą liczbę mateczników rojowych i łatwość wpadania w nastrój rojowy nawet w korzystnych warunkach atmosferycznych.

Nastrój rojowy często powstaje z winy pszczelarza, a nie rasy czy linii pszczół. W takiej sytuacji pszczelarz nie zdołał we właściwy sposób wykorzystać potencjału rodziny pszczelej przez:

  • ciasnotę ula – zbyt późne poszerzanie gniazd,
  • przegrzanie – zbyt mały wylot lub nieosłonięcie uli,
  • bezrobocie w ulu – zbyt późne lub zbyt powolne dodawanie węzy,
  • i wiele innych, na które pszczelarz ma ograniczony wpływ.

Gdy rodzina zakłada mateczniki jest przygotowana do podziału, czyli jest u szczytu rozwoju i larwy w matecznikach są obficie karmione mleczkiem pszczelim, w ulu panuje odpowiednia temperatura, sprzyjająca dobremu rozwojowi larw.

zablokowane [...] - część treści ukryta, w całości dostępna tylko dla zalogowanych e-Prenumeratorów

Marcin Mierzwa


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"


Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Korzystaj z e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl i w aplikacji mobilnej.Ciesz się pełnym dostępem do wszystkich książek i czasopism Wydawnictwa "Pasieka" Sprawdź jak szeroką bazę wiedzy pszczelarskiej...

Ostatnio dodane

TESCO wycofało ze sprzedaży fałszowane miody Zdjęcie: natashabreen W listopadzie angielska...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 05-12-2019

W telegraficznym skrócie POLSKA Poznań/Warszawa Politycy angażują się w ochronę pszczół. Prezydent...

Pasieka 1/2020

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 04-12-2019

Kupuj polski miód Pszczelarze doskonale wiedzą, dlaczego lokalny miód jest...

Pasieka 1/2020

Kobiałka Teresa  - avatar Kobiałka Teresa , 04-12-2019

Pszczelarskie kompendium wiedzy o warrozie, cz. 4. Przeciwwarrozowe produkty...

Pasieka 1/2020

Gajda Anna - avatar Gajda Anna, 04-12-2019

Czym pszczelarze powinni się kierować przy wyborze matek W poprzednim...

Pasieka 1/2020

Bieńkowska Małgorzata - avatar Bieńkowska Małgorzata, 04-12-2019

Czy mikrofale pochodzące z kuchenki mikrofalowej wpływają na jakość...

Pasieka 1/2020

Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski - avatar Konstancja Jabłońska, Mateusz Grabowski, 04-12-2019

Pszczoły też chodzą na grzyby O tym, że wiele owadów...

Pasieka 1/2020

Rafał Szyrszeń - avatar Rafał Szyrszeń, 04-12-2019

To, co dla nas najważniejsze Zaczyna się nowy rok i...

Pasieka 1/2020

Trzybiński Sławomir  - avatar Trzybiński Sławomir , 04-12-2019

Wytapianie wosku – przegląd rozwiązań sprzętowych Umiejętne gospodarowanie woskiem w...

Pasieka 1/2020

Piątek Michał - avatar Piątek Michał, 04-12-2019