fbpx

NEWS:

w wydaniu tradycyjnym (papierowym) strona: 0

Kociołek grzańca i miodunki na długie zimowe wieczory

Każdy z pszczelarzy ma o tej porze roku praktycznie prace pasieczne za sobą, jest teraz czas na analizę błędów popełnionych w sezonie, ocenę własnych działań oraz czas, by zająć się wytapianiem wosku, zbijaniem ramek na przyszły sezon, czy choćby majsterkowaniem przy nowych ulach. By osłodzić sobie trochę te długie jesienno-zimowe wieczory polecam sprawdzone przepisy na miodunki oraz ku pokrzepieniu i rozgrzaniu kociołek grzańca miodowego.

Grzaniec miodowy winny

Składniki:

  • butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • 8 goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki miodu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 100 ml piwa imbirowego

Sposób przygotowania:

Wino wlewamy do rondla i stawiamy na maleńkim gazie. Goździki, cynamon, imbir, skórkę otartą ze sparzonej i wysuszonej pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy wraz z piwem imbirowym zagotowujemy w drugim rondlu. Gotujemy wszystkie składniki przez 10 minut pod przykryciem, po czym przecedzamy przez gęste sitko. Dodajemy cały wywar do już podgrzanego wina, dosładzamy miodem. Podgrzewamy do temp. 70°C i podajemy.

Grzaniec miodowy piwny

Składniki:

  • 3 butelki ciemnego piwa
  • 6 goździków
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • sok z całej cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml czystej wódki 40%

Sposób przygotowania:

Piwo wlewamy do rondla i wstawiamy na maleńkim gazie. Goździki, imbir, gałkę muszkatołową, sok z cytryny gotujemy 3 minuty (od zagotowania) pod przykryciem w 100 ml wódki 40%, po czym przecedzamy przez gęste sitko. Do lekko podgrzanego piwa wlewamy wywar, dosładzamy miodem i podgrzewamy do momentu aż zobaczymy lekko unoszącą się nad rondlem parę piwną. Podajemy na gorąco.

Miodunki do grzańca

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki płynnego miodu akacjowego
  • 4 dkg drożdży
  • 100 gram masła osełkowego
  • 4 jaja
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy by było lekko ciepłe, dodajemy do niego miód oraz pokruszone drobniutko drożdże i starannie powoli mieszamy, by składniki rozprowadzić w mleku. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, masło rozpuszczamy. Do wyrośniętego już rozczynu dodajemy mąkę, masło oraz jaja.

Miksujemy na średnich obrotach miksera do momentu całkowitego zniknięcia grudek. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej w niskim a szerokim rondlu lub na wysokiej patelni, po czym wyrośnięte ciasto nakładamy na tłuszcz łyżką stołową nie zwracając uwagi na nieregularność masy nalewanej na gorący tłuszcz.

Pieczemy do zrumienienia po obu stronach sprawdzając patyczkiem, czy wewnątrz miodunki ciasto jest upieczone (nie przywiera do patyka). Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku i  posypujemy niewielką ilością cukru pudru. Podajemy ostudzone wraz z gorącym grzańcem miodowym. Smacznego.

Przemysław Grobelny
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 500 106 300


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"