fbpx

NEWS:

Czy można zatruć się miodem?

Jeśli nektar zawiera substancje toksyczne, to miód też będzie je miał. Stan organizmu ludzkiego po spożyciu takiej patoki nazywany jest odurzeniem miodowym, ale czy owady też mogłyby się zatruć?

pasieka24.pl - Pszczelarskie fakty i mity
fot. Ihar Leichonak

W Turcji można spotkać miód o nazwie Deli Bal, czyli „szalony miód”. Jest wytwarzany z nektaru różanecznika pontyjskiego (Rhododendron ponticum), zawierającego trującą andromedotoksynę. W Nepalu również pozyskuje się psychoaktywny miód wytwarzany przez pszczoły olbrzymie z nektaru różaneczników. Podobno ma ostry, dymny smak i szczypie w gardło podczas przełykania. Traktowany jest tam jednak głównie jako cenne lekarstwo. Spożywa się go w niewielkich ilościach, ponieważ granica między dawką odurzającą a trującą jest bardzo cienka.

Zbieranie leczniczego miodu w górach Nepalu poprzedzone jest rytuałem mającym obłaskawić boga klifów (m.in. zabija się wtedy kurę). By pozyskać miód, ludzie spuszczają się na bambusowych drabinach i wiszą kilkaset metrów nad ziemią. Jedna osoba dźga długim kijem plaster, druga, zwisająca niżej, łapie spadające kawałki do kosza. Miód z olbrzymich plastrów wyciskany jest w prostokątnych koszykach (wcześniej oddziela się larwy). To część tradycji i kultury, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

W Polsce zanotowano dwa przypadki intoksykacji ludzi miodem wytworzonym z nektaru roślin trujących. W naszym klimacie nie rośnie wiele gatunków flory produkujących nektar z wysoką zawartością substancji toksycznych, a te, które działają niekorzystnie na pszczoły, to np. ciemiężyca czarna, jaskier, tojad, bagno zwyczajne czy knieć błotna.

Martyna Walerowicz

pasieka24.pl - Pszczelarskie fakty i mity
fot. bondarenko-rimma


 Zamów prenumeratę czasopisma "Pasieka"

Pszczelarskie fakty i mity


Pszczelarskie fakty i mity

Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Mead Madness Cup 2021 Zdjęcie: Mead Madness Cup. Polska, która w...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 26-11-2021

Znaczenie pasów kwietnych w rolnictwie – konferencja Zdjęcie: Freepik. Siew pasów...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 25-11-2021

Baszkirski miód Zdjęcie: freepik. Miód Baszkirów jest jednym z najdroższych na...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Lepiej być pszczelarzem niż inżynierem? Zdjęcie: Instagram.  Tak przynajmniej twierdzi Asli...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Pszczoły z dystansem Zdjęcie: Freepik. Po niemal dwóch latach pandemii ludzie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Jak pszczoła z popiołów! Zdjęcie: Freepik. Musieliśmy sprawdzić, czy dzisiaj nie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Inwazyjne pszczoły Zdjęcie: Freepik. Podczas gdy w Polsce promuje się inwazyjne...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Przewrócone ule na Uniwersytecie Gdańskim Zdjęcie: Uniwersytet Gdański. Komuś przeszkadzały ule...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

O pszczołach w Ustroniu Morskim Autor: Andrzej Stasiukiewicz. W ogrodzie Gminnego Ośrodka...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-11-2021