fbpx

NEWS:

Miód rzepakowy

rzepakowy

Autor: Pasieka Truszczyński.

Miód rzepakowy to sprinter krystalizacji – bywa, że „twardnieje” już w plastrach. Dlatego rzadko spotkasz go w stanie płynnym. Raczej będzie miał zwartą konsystencję i barwę jasną – białą lub niemal białą. Ma bardzo słodki, niemal mdły smak i pachnie kwiatami rzepaku.

Miód rzepakowy bardziej niż inne od­miany miodów pobiera wilgoć z powie­trza, dlatego musi być przechowywany w szczelnie zamkniętych naczyniach. Nieprzestrzeganie tego może doprowa­dzić nie tyle do rozwodnienia miodu, co do fermentacji jego wierzchniej warstwy.

Na co miód rzepakowy?

Polecany dla osób cierpiących na choro­by sercowe. Serce jako mięsień pracuje bez przerwy, a najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą zawiera miód rzepakowy. Jest też łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Znane jest również jego działanie na proble­my skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.

Czytaj także: Dlaczego warto kupować polski miód?

Kupiłeś pyszny miód rzepakowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodRzepakowy


Czym jest ePrenumerata? ePrenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Prenumerata roczna obejmuje 6 kolejnych...

Ostatnio dodane

Jak RPA radzi sobie ze złodziejami uli? Zdjęcie: @user11472009, freepik. Pszczelarstwo...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 20-10-2020

Mołdawia - trudny sezon pszczelarski Zdjęcie: USAID Digital Development, Flickr. Według...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 20-10-2020

Pozytywne zmiany w indyjskim pszczelarstwie Zdjęcie: shalender, Pixabay Indie utrzymują środkową...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 19-10-2020

Mikrobiom pszczoły, a jej zapach Zdjęcie: pixabay. Rozpoznawanie „swoich i obcych”...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 16-10-2020

Australia – intensywna współpraca pszczelarzy i producentów migdałów Zdjęcie: Pixabay. Bum...

ze świata

Wielińska Agnieszka - avatar Wielińska Agnieszka, 15-10-2020

Francja chce czasowo przywrócić neonikotynoidy do użytku Zdjęcie: Stanze, flickr. Trzeciego...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 15-10-2020

   Nowa pasieka edukacyjna w zachodniopomorskim Zdjęcie: megafilm, freepik. Ośrodek Doradztwa Rolniczego...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-10-2020

Wytrucie pszczół przez lecznicze paski? Autor: Teresa Kobiałka. Tadeusz Struk, który...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 12-10-2020

Szkolą młode pszczoły dla zwiększenia plonów Zdjęcie: user17512913, freepik. ...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 09-10-2020