fbpx

NEWS:

Miód wrzosowy

wrzos 2

Zdjęcia: Wydawnictwo Pasieka.

Polski miód wrzosowy to unikat na skalę światową. Dzięki zawartości pektyn w nektarze wrzosów, ma galaretowatą konsystencję. To ona sprawia, że jego wydobycie z komórek plastra jest bardzo trudne. Najpierw pszczelarz musi miód rozluźnić specjalnym wałkiem z kolcami i długo wirować miód. Niektórzy nie zawracają sobie głowy wirowaniem i po prostu zgniatają plastry, tym samym je tracąc. Te właściwości miodu wrzosowego sprawiają, że podczas przelewania w „galaretce” zastygają bąbelki.

Ma ciemnobursztynową barwę, a po krystalizacji staje się żółto-pomarańczowy. Jego smak jest przyjemny, chociaż mało słodki, szlachetnie gorzkawy i cierpki. Wydziela bardzo przyjemny zapach wrzosu.

Co ma w sobie miód wrzosowy?

Miód wrzosowy odznacza się silnie galaretowatą konsy­stencją i wysoką zawartością łatwo przy­swajalnego białka. Cenną grupę związków biologicznie aktywnych stanowią flawonoidy. Miód wrzosowy jest bogatym źródłem wita­min (A, B2, B6, C i PP) i biopierwiastków. Ceniony jest ze względu na dużą zawar­tość żelaza w postaci łatwo przyswajal­nej przez organizm.

Na co stosować miód wrzosowy?

Aktywne biologicznie składniki miodu wrzosowego o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym sprawiają, że jest on wykorzystywany w leczeniu schorzeń nerek, dróg mo­czowych i gruczołu krokowego. Jest szczególnie zalecany dla mężczyzn od 40 roku życia.

Miód wrzosowy wykorzystywany jest w chorobach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, migdałków oraz schorzeniach przewodu pokarmowego. Ułatwia tra­wienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit. Spraw­dza się również w dolegliwościach reu­matycznych.

Kupiłeś pyszny miód wrzosowy od zaufanego pszczelarza? Pozwól innym poznać jego smak, zrób zdjęcie i wrzuć na instagrama z hasztagiem #KupujPolskiMiod #MiodWrzosowy


Czym jest e-Prenumerata? e-Prenumerata to pełny dostęp do książek i numerów czasopisma „Pasieka” w aplikacji mobilnej oraz w serwisie w www.pasieka24.pl Wszystkie numery czasopisma „Pasieka” oraz książek w „Biblioteczce...

Prenumerata „Pasieki” Czasopismo „Pasieka” to pismo dla pszczelarzy z pasją. Wydawane jako dwumiesięcznik w ciągu roku ukazuje się 6 numerów. Zamawów prenumeratę roczną - obejmuje...

Ostatnio dodane

Mead Madness Cup 2021 Zdjęcie: Mead Madness Cup. Polska, która w...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 26-11-2021

Znaczenie pasów kwietnych w rolnictwie – konferencja Zdjęcie: Freepik. Siew pasów...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 25-11-2021

Baszkirski miód Zdjęcie: freepik. Miód Baszkirów jest jednym z najdroższych na...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Lepiej być pszczelarzem niż inżynierem? Zdjęcie: Instagram.  Tak przynajmniej twierdzi Asli...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Pszczoły z dystansem Zdjęcie: Freepik. Po niemal dwóch latach pandemii ludzie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Jak pszczoła z popiołów! Zdjęcie: Freepik. Musieliśmy sprawdzić, czy dzisiaj nie...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Inwazyjne pszczoły Zdjęcie: Freepik. Podczas gdy w Polsce promuje się inwazyjne...

ze świata

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

Przewrócone ule na Uniwersytecie Gdańskim Zdjęcie: Uniwersytet Gdański. Komuś przeszkadzały ule...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 23-11-2021

O pszczołach w Ustroniu Morskim Autor: Andrzej Stasiukiewicz. W ogrodzie Gminnego Ośrodka...

z Polski

Walerowicz Martyna - avatar Walerowicz Martyna, 08-11-2021